dinsdag 5 mei 2009

Eerste indrukken

(Overgenomen van het het Gaza Volkskrantblog 'Verre Gissingen')Dit zijn Max Arian, Aissa Meziani, Merlijn Twaalfhoven en Mohammed Benzakour in De Nieuwe Nor te Heerlen. Daar werd eergisteren namelijk een 4de Music for Gaza CD-ruilbeurs gehouden. Dit keer ook met een panelgesprek en aansluitend een benefietconcert van acht Limburgse bands.

De geplande dans workshop ging niet door wegens blessures. En gebrek aan deelnemers, zo bleek uiteindelijk op zondagmiddag. De DJ meldde zich de nacht van te voren ook af omdat zijn vriendin bij een ongeluk betrokken was geraakt. Hij verontschuldigde zich, liet weten dat hij nog geprobeerd had om vervanging te regelen. Hij vond het erg jammer omdat hij zich enorm verheugd had om een dagje te komen helpen. Kun je nagaan... ondanks zijn eigen persoonlijke situatie nog steeds zeer betrokken bij Music for Gaza en de Palestijnse kinderen.
Een nobel hart! We wensen hem en zijn vriendin dan ook het allerbeste!

Alles was prima in orde. Er waren heerlijke Arabische koekjes, een info-stand, Canaan Fair Trade artikelen, de CD's, LP's en DVD's stonden netjes en overzichtelijk verspreid over de hal en ook voor de werkzaamheden in de concertzaal en keuken was alles onder controle van de staf en vrijwilligers. In het cafe werden via een beamer korte filmpjes op de muur geprojecteerd, waaronder Merlijn Twaalfhoven's Symphony Arabica en de documentaire Het Spel over jeugdtheater in de Gazastrook.

De heren Meziani, Twaalfhoven en Benzakour raakten onder leiding van Max Arian (die is op 5 mei overigens te gast bij TamTam van Toneelgroep Amsterdam, voor een dialoog na de voorstelling 'Zeven Joodse Kinderen, een stuk voor Gaza') in gesprek over de situatie in Israel en Palestina, cultuur en de rol of het belang van muziek in conflictsituaties.

Het was een interessante ontmoeting van vier personen die van te voren overigens al geanimeerd aan de praat waren geraakt. Op het podium bleek een vrijwel eensgezinde houding toch nog in nuance te kunnen worden benaderd, wat voor de weinige aanwezigen uiteindelijk dik negentig vruchtbare minuten opleverde.

Vrede biedt geen soelaas. Vrede is gekoppeld aan teleurstelling. Zo getuigde Merlijn in relatie tot zijn ervaringen in Cyprus, Bethlehem, Ramallah en Amman na ontmoetingen met de mensen aldaar. Voor Meziani, die als jongerenwerker in Venray dagelijks te maken heeft met vraagstukken die weleens de landelijke media haalden, is het besef dat we in Nederland iets kunnen doen bij meer dan alleen een gedachte gebleken: hij organiseerde afgelopen januari in Venlo een demonstratie tegen het geweld in Gaza en draagt dan ook graag zijn steentje bij aan verbroedering.

Mohammed Benzakour viel in 2005 de eer te beurt om met een Nederlandse delegatie naar Israel te reizen. De bedoeling was om Gaza te bezoeken, maar zover is hij nooit geraakt. Hij vertelde uitvoerig over hoe hij op het vliegveld in Tel Aviv apart werd genomen en onderstreept getuigenissen over het militaristisch voorkomen van Israel. Ondanks dat hij in januari nog gewag maakte van het feit dat de wereld niet kan blijven wegkijken, is hij daar voor zover het publicaties in bekende opiniekringen betreft wel klaar mee. Daarmee duidt hij op standpunten van zekere heren in de landelijke politiek, waardoor elke uiting van protest in colums, opiniestukjes of essays van Benzakour een ongewild waterdrager naar de zee maken. Desondanks gelooft hij dat muziekbeleving in staat is Palestijnse groepen of individuele personen geestelijk en emotioneel te verlichten, maar dat het hen als volk niet zal kunnen bevrijden.

De CD-ruilbeurs kabbelde de hele dag en avond door. Uiteindelijk werd er dik 500 euro opgebracht dat weer aan het potje voor toekomstige muziekprojecten zal worden toegevoegd. Voor alle 8 bands niets dan een pluim voor hun betrokkenheid en professionele houding. The Mondays, The Black Mantis, Offroad, Soundmaze, X-Libris, Freestroke, Exit31 en Crimson Aces lieten zien dat ze uit het juiste hout gesneden zijn. Ook al was er weinig publiek. De tragische gebeurtenissen op Koninginnendag hadden zeker zo hun weerslag.

Het mag toch een gezellige Music for Gaza dag genoemd worden, met nieuwe inspiratie voor editie nummer 5. Want het gaat gewoon door. CD's ruilen en geld inzamelen voor muziekprojecten in Gaza.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten